Zöld Aszfalt

Zöld utat kapott a zöld aszfalt

Zöld utat kapott a zöld aszfalt

Ezentúl Magyarországon is beépíthetõ a mérsékelten meleg, alacsony energiafelhasználású, ún. zöld aszfalt. 2013. szeptember 15-tõl a hazai szabályozások is megengedik a környezetkímélõ technológia alkalmazását.


A zöld aszfalt lényege, hogy a hõmérséklete jóval alacsonyabb, mint a hagyományos aszfalté, ez pedig 50%-os energiafelhasználást és akár 60%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátást jelent. Az itthon elérhetõ legalacsonyabb hõmérsékletû zöld aszfalt a francia LEA (Low Energy Asphalt) - olvasható a Duna Aszfalt Kft. sajtóközleményében.

2005-ben Franciaországban született meg az aszfaltgyártás „zöld” vívmánya, a LEA (Low Energy Asphalt). Szemben a hagyományos aszfalttal, a LEA gyártása alacsony hõmérsékleten, 80 és 130 °C között történik. Ez 50%-kal kevesebb energiafelhasználással és 50-60%-kal kisebb széndioxid és bitumen gõz kibocsátással jár, amely jelentõsen hozzájárul az üvegházhatás csökkentéséhez. További elõnye, hogy az útépítés során nincs kellemetlen „aszfaltszag”, hiszen nem bocsát ki bitumengõzt, amely belélegezve egészségre káros anyagokat tartalmaz. Emellett a minõsége nemhogy megegyezik, de jobb, mint a hagyományos aszfalté, nedves idõben is könnyen beépíthetõ és az alacsony hõmérséklete miatt jóval messzebb is szállítható.

Itthon a Duna Aszfalt Kft. képes a LEA elõállítására, akik a HAPA (Hungarian Asphalt Pavement Association) segítéségével aktívan képviselték a jó ügyet, számos konferencián és fórumon bemutatták a LEA-t, ami meg is hozta a várva várt ereményt: a Magyar Útügyi Társaság (MAÚT) módosította az Útügyi Mûszaki Elõírásban szereplõ irányelveket és 2013. szeptember közepétõl itthon is beépíthetõ a zöld aszfalt. Ez azt jelenti, hogy a közbeszerzési eljárások során a kiíró szerepeltetheti a mûszaki specifikációban a mérsékelten meleg aszfaltot. Így van esély arra, hogy a nyugati mintához hasonlóan itthon is elterjedjen a környezetbarát eljárás.

„Amikor 2011-ben úgy döntöttünk megvásároljuk a LEA francia licencét és a dunaharaszti keverõtelepünkön jelentõs módosításokat hajtunk végre, két célunk volt: csúcstechnológiával környezetbarát aszfaltot gyártani és azt be is építeni. Az elõbbit önerõbõl elértük, amíg az utóbbi cél a HAPA-val közös érdem. Hatalmas elõrelépés ez a magyar útépítés életében, nekünk pedig komoly mérföldkõ. A környezetvédelem kiemelt értékeink közé tartozik, ezért harmadik célunk, hogy megrendeléseink jelentõs százalékát a LEA tegye ki. Bízunk benne, hogy megrendelõink is hamar felismerik a mérsékelt aszfalt nyújtotta elõnyöket.” – tette hozzá Lehel Zoltán, a Duna Aszfalt Kft. szóvivõje.


Forrás: ProfitLine

Varga Viktor: 06 30 749 2664

Hívjon a hét bármely napján reggel 05 órától - este 21 óráig.